Narcistische personen en hoogsensitieve, empathische mensen hebben een magnetische werking op elkaar.

Gevoelige en empathische mensen zijn vaak gezegend met een groot rechtvaardigheidsgevoel en hebben een grote mate van loyaliteit naar anderen. Deze eigenschappen weet een narcist vaak op een geraffineerde wijze in zijn eigen voordeel te gebruiken…  Het zijn vaak topacteurs die hun kunsten uitstekend beheersen.

Narcisten zijn jagers en hun belangrijkste wapen daarbij is het manipuleren van anderen. Ze zijn op jacht naar macht en dus naar mensen die ze voor hun karretje kunnen spannen. Ze zullen zich hierbij weinig gelegen laten liggen: manipulatie, list & bedrog, zelfs bedreigingen en geweld worden niet geschuwd.  Ook seksueel misbruik en mishandeling zijn vaak uitwassen van narcistisch gedrag. Het draait allemaal om macht en controle om de eigen behoeften te bevredigen.

Het komt in alle lagen van de samenleving voor: in relaties en families, op het werk, in scholen, in organisaties en instanties…  daar waar mensen een afhankelijke / ondergeschikte positie hebben  t.o.v. anderen.

De therapie

Ik heb in de loop der jaren veel mensen die slachtoffer zijn van narcisme in mijn praktijk kunnen helpen om zich te bevrijden uit deze destructieve energie. Deze mensen zijn zichzelf soms volledig kwijt.  Hun zelfvertrouwen is verdwenen en schaamte en schuldgevoelens beheersen hun leven.

Het intakegesprek vormt het fundament van de therapie. In de daarop volgende sessies ga ik vervolgens met een combinatie van technieken en disciplines aan de slag: (EMDR, hypnotherapie en NLP).

Deze therapie kan in relatief korte tijd helpen om valkuilen (belemmerende overtuigingen) te transformeren naar innerlijke kracht zodat narcistische energieën geen invloed meer hebben.