Emoties bevatten ‘gevoelsmatige informatie’. Je kunt ze in je lichaam voelen. Elke emotie kost energie en verstoort je energiebalans: zowel de negatieve als de positieve emoties.

Als je blij bent gebeurt er van alles in je lichaam. De energie stroomt door je lichaam en je wordt warm van binnen.

Bij negatieve emoties ontstaan ook allerlei lichamelijke reacties. Je kunt ze goed voelen bij angst, gepieker, boosheid en stress. Ze plegen een aanslag op je immuunsysteem door een versnelde hartslag, een snellere of oppervlakkige ademhaling, overproductie van adrenaline, zintuigen die op scherp staan en gespannen spieren.

Je lichaam maakt zich daarmee klaar voor een reactie: vechten of vluchten.

Ook bij een voorstelling van angst of het idee van stress treden deze symptomen op. Elke negatieve emotie veroorzaakt een samentrekking van de zachtere weefsels van je lichaam waar de emotionele energie stroomt: in je huid, bindweefsel, spieren en pezen.

Je kunt wit wegtrekken van angst of koken van woede. Verdriet kun je voelen als pijn in je borst. Je lippen en kaken verkrampen en je tanden knarsen bij boosheid. Je tenen krommen bij schaamte en zorgen.  Bij onmacht wordt je keel afgeknepen. Bij stress spannen je nek en schouders zich aan.

Het zijn allemaal signalen dat er iets aan de hand is en dat de balans mag worden hersteld.

 

De werkwijze:

De therapie die ik aanbied bestaat uit een combinatie van EMDR, hypnotherapie en een stukje NLP, vooraf gegaan door een uitgebreide intake waarin we jou triggers en belemmerende patronen overzichtelijk in beeld brengen om vandaar uit gericht aan de slag te gaan.

Deze werkwijze is in de loop der jaren ontstaan en kan jou in relatief korte tijd helpen om je angsten en blokkades te transformeren naar een gevoel van meer rust en  vrijheid.

De sluier van emotionele ruis wordt als het ware weggetrokken waardoor je alles weer helder kunt overzien.